Hidroelektrarne na Balkanu, ki jih sofinancirajo evropske banke, povzročajo veliko škodo naravnim habitatom, kaže poročilo organizacije Bankwatch, ki med drugim nadzira z javnim denarjem financirane projekte in spodbuja njihove okolju prijaznejše alternative. Organizacija ob tem poziva k poostrenemu nadzoru in ukrepom za omilitev nastale škode.

Med 11. in 24. decembrom so policisti po vsej Sloveniji voznike preverjali, ali vozijo pod vplivom alkohola in drog. V tem času so odredili 18.916 alkotestov, od katerih je bilo 619 pozitivnih. Policisti so pridržali 37 voznikov, v 204 primerih pa so odstopili od pridržanja. Začasno so odvzeli 560 vozniških dovoljenj, so sporočili s policije.

Kljub zakonskim omejitvam in opozorilom policije ter zdravstvenih delavcev na nevarnostni uporabe pirotehničnih izdelkov so policisti v zadnjih dneh obravnavali več primerov kršitev, zdravniki pa poškodb. V Mariboru se je s pirotehniko huje poškodoval mladoletnik, v Domžalah pa je odvrženo pirotehnično sredstvo huje poškodovalo 65-letnega občana.

Odvetniki bodo ta teden nudili brezplačno pravno pomoč. V že sedmi akciji odvetniki pomoči ne bodo ponudili le v odvetniških pisarnah, ampak tudi v prostorih lokalnih skupnosti v Ljubljani, Novi Gorici, Igu, Kopru, Ankaranu in Izoli. Nudili pa bodo tudi svetovanje pri mediaciji in brezplačno mediacijo, so pojasnili na novinarski konferenci.