Dan spomina na mrtve, 1. november, je v slovenski dediščini pomemben praznik, ko se zbere širša družina. Če je le mogoče, pridejo tudi tisti člani, ki živijo v tujini. Čeprav letos v tem času epidemija covida-19 ni razglašena, pa pristojni kljub temu pozivajo k upoštevanju dejstva, da je nevarnost okužbe s koronavirusom še vedno velika.

Skupina iraških in italijanskih arheologov je v Iraku predstavila odkritje večjega obrata za stiskanje vina, ki datira v časa asirskih kraljev pred 2700 leti, in osupljive v skalo vklesane monumentalne reliefe. Reliefi prikazujejo kralje v molitvi pred bogovi in so vklesani v stene namakalnega kanala v Faidi na severu Iraka.

Piran bo za štiri leta postal živi laboratorij iskanja trajnostnih rešitev za omilitev posledic podnebne krize, v katerem se bodo osredotočili na reševanje težav s pomanjkanjem pitne vode in na postavljanje sistema za zgodnje zaznavanje ekstremnih vremenskih pojavov, so sporočili z Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper).